Visste du at det norske valgsystemet er veldig urettferdig?

I debatten om valgordningen i Norge blir det ofte fremhevet at en stemme i Finnmark er mye mer verdt enn en stemme på Østlandet. Av en eller annen merkelig grunn godtar det store flertallet at vi har et urettferdig valgsystem.

I Norge har vi forholdstallsvalg, altså partiene får stortingsmandater i hver valgkrets ut fra antall stemmer de får. Det er annerledes i for eksempel USA der vinneren tar alt i flertallsvalg.

Ukens analysebrev fra Svein Tore Marthinsen handler om forslagene fra Valglovutvalget. Det er et viktig arbeid utvalget har gjennomført i en debatt som bør være interessant for mange av oss. Vi har muligheter til å rette opp skjevhetene i valgsystemet, men vi benytter oss trolig ikke av mulighetene.

--De partimessige og geografiske skjevhetene er for store i dag, slik jeg ser det. Det stod 95 000 velgere bak ett mandat for MDG i 2017 og kun 15 000 velgere pr. KrF-mandat. Det stod 36 000 innbyggere bak ett mandat i Akershus. Og kun 15 000 i Finnmark. I 2017 var det flere velgere som stemte på de rødgrønne partiene enn de borgerlige. Likevel ble det borgerlig stortingsflertall og borgerlig regjering. I 2005 og 2009 var det motsatt, da stemte flere velgere borgerlig enn rødgrønt. Likevel ble det rødgrønt stortingsflertall og rødgrønn regjering, har Svein Tore Marthinsen skrevet i analysebrevet.

Det er mulig å abonnere på analysebrevet, og nerder bør bruke noen hundre kroner i året på analysene Marthinsen kommer med.

Oddsen
Bookmakere i det norske markedet har politikk og valg i oddsmenyen. De største bookmakerne har lagt valg 2021 inn i menyen, et valg som kommer til å bli utrolig spennende. Klarer Erna Solberg en tredje periode som statsminister i Norge? Skribenten tviler, men valg er valg.

Om det blir nytt flertall på Stortinget i neste periode og ny regjering, vil en typisk borger merke minimalt til eventuelle politiske endringer. Det er nyanser som skiller de største partiene og de er enige om de lange linjene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar