Fotballedere opplever ingen ukultur om gambling i garderobene

Fotballedere avviser ifølge TV2 en ukultur med gambling i norske toppklubber.

--Det er ikke en åpenlys ukultur, i alle fall, for jeg har ikke opplevd det selv. Kortspill uten penger er en vanlig del av en god garderobe, men min opplevelse er at de største problemene har vært på individnivå. Det sier Frank Lidahl, leder i Ranheim, til TV2.


Klubber kan med fordel drive forebyggende arbeid på dette området slik fotballklubber forebygger på andre felt. Det er likevel et privat ansvar, et ansvar hver enkelt arbeidstaker har. Ingen bør spille for mer penger enn de har råd til å tape. Spill skal først og fremst være hygge og underholdning for de fleste av oss.

Fotballspillere
Det er mangelfull statistikk for gambling blant idrettsutøvere i Norge. Kanskje ikke så rart ettersom idrettsbevegelsen og staten har kuttet båndene til de kommersielle aktørene gjennom enerettsmodellen.

Maria Vinberg, doktorgradsstudent ved Karolinska Institutet i Stockholm, har forsket på avhengigheten til fotballspillere i Sverige. Resultatet viser en sterk overrepresentasjon av eliteseriespillere blant spilleavhengige, ifølge svt.se.

Om forskningen fra Sverige er representativ for Norge og andre land, er usikkert. Trolig kan det være en sammenheng mellom idrett og gambling, på grunn av spennende opplevelser. Det vi vet sikkert er at det statlige selskapet Norsk Tipping sponser idrett og fotball, og politikere fordeler spillemidler. Derfor nyter idrettsforbundet og særforbundene godt av penger fra spill.

Sverige har liberalisert spillpolitikken, eller regulert markedet, i motsetning til Norge der enerettsmodellen råder.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar