Hvorfor fører Parkinsons-medisiner til spille- og sexavhengighet?

Forskning.no stiller spørsmålet om hvorfor Parkinsons-medisiner fører til spille- og sexavhengighet? Leserne får en form for svar på spørsmålet. Ifølge Forskning.no får mange med Parkinsons økt sexlyst, kjøpemani, trang til å gamble eller overspise. Årsaken er svekket impulskontroll som bivirkning av visse medisiner. Nå vil norske forskere finne årsaken.

I 2012 sto en nordmann med Parkinsons frem i VG om at han var rammet av spillegalskap. Han hadde tapt 2,5 millioner kroner i løpet av et drøyt år.

I 2011 gikk franske Didier Jambart til erstatningssøksmål mot legemiddelgiganten GlaxoSmithKline, for kraftige bivirkninger av medisinen Requip som han tok mot Parkinsons. Han ble avhengig av gambling på nett, spilte bort sparepengene og mistet jobben. Den tidligere lykkelig gifte mannen ble også avhengig av homofil sex. Han ble seg selv igjen da han kuttet medisinene, ifølge Forskning.no som lenker til VG.no.

Vitenskapelige studier har vist at problemet er størst ved bruk av dopamin-agonistene pramipeksol (Sifrol, Oprymea) eller ropinirol (Requip). Disse etterligner manglende dopamin i hjernen. Så mange som fire av ti av Parkinsons-pasientene som bruker en av disse såkalte dopamin-agonistene, har redusert impulskontroll, ifølge en studie.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar