Det heter skattefinansiert kollektivtransport, ikke gratis kollektivtransport

Mens normalt mennesker er på byen natt til lørdag, leser jeg reaksjoner og kommentarer etter NRK-sendingen Valgspillet. Et program Erna Solberg og Jonas Gahr Støre bidrog i.

Det er fantastisk artig at NRK gjorde spill og en type e-sport om til underholdning i beste sendetid på en fredag kveld. Dette kunne samfunnsfaglærere trolig gjort med stor suksess i skolen, men elevene må lære at det heter skattefinansiert kollektivtransport; ikke gratis kollektivtransport. Ingen ordninger politikerne vedtar er gratisordninger. Noen må betale kostnadene, og det gjør borgerne i form av skatter og avgifter.

Valgspillet viser også mulighetene som ligger i lokaldemokratiet, i lokalpolitikken. Selv om mye av rammen for kommunal virksomhet er lagt fra sentrale myndigheter, har lokalpolitikerne betydelig frihet på en del av områdene.

Utgangspunktet for Valgspillet er «Cities: Skylines», en bysimulator lansert for noen år siden. Sammen med gamerne Håkon Jacobsen og Ove C. Møller-Nielsen, som samlet sett har flere tusen timer i Skylines, ifølge NRK.no, ble Narvik, Hamar, og Molde rekonstruert. Selv om ikke hvert enkelt bygg er eksakt kopi som i virkeligheten, så er både landskap og plassering nokså likt. I TV-programmet styrte lagene hver sin by. På denne måten gjorde NRK lokalpolitikk interessant for nye masser av velgere. Det skal bli spennende å se tallene for TV-sendingen.

Noen kommentarer om sendingen fra Twitter.com:
--NRK skal ha skryt for: å gjøre spillet forståelig og tilgjengelig også for ikke-gamere. Samtalen unngår gamer-sjargong og tar utgangspunkt i det gjenkjennelige, har Tobias Staaby skrevet.

-- Beste tips til lagene som begynner å slite med trafikkflyten i #ValgSpillet: Google "lane mathematics". Beste tips for å fikse trafikken, var rådet fra Grunde Almeland, stortingsrepresentant for Venstre og veldig opptatt av spill.

--Hvis det virkelig er slik som Sigrid Sollund sier, at skattenivået er lavt i valgspillet, er jo det bra. La oss implementere denne delen av valgspillet i norsk virkelighet, var oppfordringen fra J.K. Baltzersen. Han jublet også over at skatten ble satt ned i Hamar.

--Oppfordrer alle lærere som er nysgjerrige på spilliskolen til å se på valgspillet på NRK, var oppfordringen fra spillpedagogene.

--Synes synd på Harstadværingen som må byutvikle Narvik, skrev Sveinung Haukebøe.

--Dette var gøy, var oppsummeringen til Hildur Bakkene.

--Vent til velgerne får satt opp eiendomsskatten for å finansiere pariserhjul, skrev Robert Greiner med et smiletegn etter det siste ordet.

--Koser meg med valgspillet! Fin satsing av NRK, mente Thomas Lien.

--Valgspillet tydeliggjør også at ikke hele klassen må være spilleeksperter for å bruke spilliskolen. Gamernes ferdigheter blir verdifulle når de samspiller med medelevene sine, skrev Aleksander Husøy.

--Pengene sitter løst i Hamar, i dag også. Det skrev Håvard Røste.

--Tror «ordførerne» bør ta et hint når det er store køer med likbiler, mente signaturen sugarInTheMorning.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar