Vurderer endringene i karantenereglene

Regler for blodgivning har vært viktig for skribenten og andre liberalere som ønsker likebehandling. Selv om flere og flere politikere har beveget seg i liberal retning, har vi fortsatt et regelverk fra forrige århundre.

Rasmus Hansson, stortingsrepresentant for Miljøpartiet De Grønne, stilte et godt skriftlig spørsmål til helse- og omsorgsministeren.

--I Norge kan en homofil mann ikke gi blod med mindre han har avstått fra sex i mer enn ett år. Dette kravet er basert på gammeldagse fordommer mot homofile, og betyr i praksis at man har mindre tillit til homofile og deres seksualpartnere enn til heterofile og deres seksualpartnere. Canada fjerner nå restriksjoner og viser til at det ikke har forskningsmessig belegg å drive med en slik forskjellsbehandling. Vil regjeringen fjerne diskriminerende restriksjoner for homofile som ønsker å donere blod? Det var spørsmålet fra MDG-representanten.

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) har besvart spørsmålet, og regjeringen vurderer endringer.

--Jeg har nylig besluttet å gi Helsedirektoratet i oppdrag, i nært samarbeid med FHI, å vurdere muligheten for endringer i karantenereglene for blodgivning for menn som har sex med menn. Dette arbeidet skal se hen til de endringer i reglene som er gjort i andre land, inkludert Sverige og Danmark, ifølge helse- og omsorgsministeren.

I Danmark er det fire måneders tappepause etter siste seksuelle kontakt med en annen mann, mens i Sverige kan menn gi blod seks måneder etter siste seksuelle kontakt med en annen mann.

Solvik skriver om politikk

Denne artikkelen ble skrevet på grunn av en avtale med en leser om en politisk artikkel hver dag med fokus på liberal og god politikk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar