Grunnlovsforslag

17. mai feirer vi Grunnloven i Norge, en grunnlov Stortinget kan endre. Førstkommende onsdag behandler Stortinget flere grunnlovsforslag. Det er krav om to tredjedels flertall for å endre Grunnloven.

Forslagene omhandler blant annet innføring av republikk som styreform i Norge, forbud mot atomvåpen på norsk jord, mer åpenhet om norsk krigsdeltakelse i utlandet, sperregrense på fem prosent for utjevningsmandater, lavere sperregrense for utjevningsmandater og innføring av 16-årsstemmerettsalder.

Grunnloven har blitt endret mange ganger etter at den ble vedtatt av Riksforsamlingen på Eidsvoll 17. mai 1814. I 1814 inneholdt Grunnloven 110 paragrafer. I dag er det 121 paragrafer i loven.

Skribenten mener Grunnloven er rammen for lovverket i Norge, men har ikke noe imot at Stortinget endrer Grunnloven med jevne mellomrom. Jeg er for eksempel for republikk, og tilhenger av lavere stemmerettsalder.

Solvik skriver om politikk

Denne artikkelen ble skrevet på grunn av en avtale med en leser om en politisk artikkel hver dag med fokus på liberal og god politikk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar