Hvor mye betyr strenge eller milde straffer for bruken av cannabis?

Man har trolig overvurdert hvor stor virkning straff har for bruken av ulovlige rusmidler, mener norsk forsker, ifølge Forskning.no.

Norge har en forbudslinje, en linje liberalere mener er mislykket. I Nederland er det mulig å kjøpe cannabis på såkalte coffeeshops. I Spania kan man nå kjøpe og bruke cannabis på spesielle klubber i hele landet.

Etter å ha studert cannabisbruken i elleve land i Europa og sammenliknet den med straffenivået på området, har forskere konkludert med at straffenivået betyr svært lite.

Debatten om rusreformen viser at mange politikere og politiet, ønsker et straffenivå for å begrense bruken av narkotika.

Fengsel i Norge er veien til rus

Skribenten har sonet to dommer i fengsel, dommer på grunn av militærnekt. I fem måneder i Vadsø kretsfengsel, fikk jeg sett at straff for narkotikaforbrytelser lager rullebaner for kriminelle karrierer. Fengsel var en opplæringsanstalt i bruk og omsetning av narkotika, og det knyttes kontakter på tvers av aldersgrupper og kommunegrenser. Å havne i fengsel på grunn av for stor mengde ulovlig rusmiddel, har etter det jeg erfarte ødelagt gode liv for unge kvinner og unge menn.

Det er mulig å fordumme debatten om rusreformen, noe en del politikere har prøvd etter beste evne. Påstanden om at hvis rusreformen blir vedtatt, vil strafferammen være strengere for å drikke pils i park enn å ta narkotika er «populisme».

Rusreformen ikke er en legaliseringsreform. Rusreformutvalget har jobbet frem et omfattende kunnskapsgrunnlag som er utgangspunkt for omleggingen fra straff til hjelp. De som kjenner historien, vet at Arbeiderpartiet har mye av æren for at Bent Høie (H) kunne presentere Solberg-regjeringens forslag i forrige valgperiode.

Om rusreformen løser alle problemene knyttet til ulovlige rusmidler? Nei dessverre, men det er ett skritt i riktig retning.». Heldigvis fortsetter arbeidet for en ny og bedre ruspolitikk i Norge.

Solvi skriver om politikk

Denne artikkelen ble skrevet på grunn av en avtale med en leser om en politisk artikkel hver dag med fokus på liberal og god politikk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar