Høringssvar fra Norsk Pokerforbund

Regjeringen til Erna Solberg foreslo DNS-blokkering. Forslaget har vært på høringsrunde og høringsfristen gikk ut 2. november.

Norsk Pokerforbund sendte inn høringssvar. Pokerforbundet er kritiske til forslaget om DNS-blokkering av «nettsider som uten tillatelse tilbyr pengespill rettet mot det norske markedet.

Begrunnelsen:

«I følge befolkningsundersøkelsen om penge- og dataspillproblemer fra 2019, spilte 137 000 nordmenn poker på internett i løpet av året. For poker totalt er tallet enda høyere. En undersøkelse Ipsos gjorde for Norsk Pokerforbund i 2016 viser at hele 400 000 nordmenn hadde spilt poker i løpet av det siste året, og det er grunn til å tro at tallet ville vært høyere i dag. Statistikk fra Hjelpelinjen.no viser at det kun var 22 innringere som oppga poker som hoved eller eneste problemspill. Til sammenligning var tallet for kasinospill: 230 og oddspill: 76. I 2012 ga International Research Institute for Gambling and Gaming sin rapport om nettpoker. I rapporten utreder professor Franz W. Peren og professor Reiner Clement om risikoen for nettpoker og de konkluderer med at risikoen for å utvikle spillavhengighet i nettpoker er middels, altså et gult spill. Det bør dermed være godt belegg for å si at poker ikke er blant de spillene som gir størst spillproblemer.

«Formålet med forslaget er å begrense tilbudet av pengespill uten norsk tillatelse av hensyn til sårbare spillere og et ønske om å styrke enerettsmodellen som statens sosialpolitiske og kriminalpolitiske virkemiddel på pengespillområdet.» I motsetning til de fleste andre populære pengespill, finnes det ikke noe tilbud om nettpoker innenfor enerettsmodellen, og dermed vil en DNS-blokkering føre til at landets mange pokerspillere vil stå uten et slikt tilbud. Hensynet til sårbare spillere bør veie tungt, men det er en svært høy andel av nordmenn som ikke har noen slike problemer, og som har poker som en aktivitet som gir dem stor glede i hverdagen. Det er ikke forbudt for norske forbrukere i å delta i spilltilbud hos utenlandske selskaper. Det er bemerkelsesverdig at det foreslås å blokkere en aktivitet som ikke medfører noen former for administrative eller kriminelle sanksjoner. Norske spillere treffer frivillige og lovlige valg ved deltagelse i utenlandske pengespill. Forslaget fremstår således som en form for moralisering og stigmatisering av de mange nordmenn som foretar en handling som ikke innebærer noen former for brudd med norsk lov. Det finnes så vidt vi vet ikke eksempler på andre lovlige handlinger som i dag blokkeres av norske myndigheter.

I høringsnotatet under punkt 4. Erfaringer fra andre land, henvises det til at 12 EØS-land hadde innført DNS-blokkering per januar 2019. Det nevnes derimot ikke at disse 12 landene alle har en lisensordning for spillselskaper, og at det dermed allerede tilbys et bredt tilbud av spill til forbrukerne, blant annet poker.

Norsk Pokerforbund anerkjenner at spørsmålet rundt DNS-blokkering er mye større enn spørsmål om spilltilbud og poker. Ytringsfrihet står sterkt i det norske demokratiet og vernet om politiske ytringer har en sterk forankring i Grunnloven. Debatten rundt enerettsmodellen kontra lisensordning er en politisk diskusjon som har pågått over flere år, og som vil fortsette i årene fremover i tråd med at den teknologiske utviklingen gir enerettsmodellen nye utfordringer. På sidene til utenlandske spillselskaper finner man blant annet informasjon om deres ansvarlighetstiltak i forhold til deres spilltilbud. Blokkering av internett for å begrense tilgangen til ytringer og informasjon som ikke støtter statens monopol, er en form for statlig sensur av innhold som man ikke ønsker skal fremmes i den offentlige debatten. Dette er en farlig tilnærming.»

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar