Det er debatt i en del kommuner om koronasertifikat etter endringer i covid-19-forskriften av 19. november.
Skeptikerne mener koronasertifikat gjør inngrep i personvernet. Noen går så langt at de kaller tiltaket, et virkemiddel som diktatur tar i bruk. Det har blant annet Odd Oskarsen skrevet i et brev.
Datatilsynet mener koronasertifikat kan være et forholdsmessig tiltak ettersom det åpner for lettelser der alternativet er å opprettholde strenge smitteverntiltak. Bruk av koronasertifikat vil likevel kunne utfordre sentrale menneskerettigheter, slik som retten til privatliv, bevegelses- og forsamlingsfrihet og vern mot diskriminering. Begrensninger i den enkeltes grunnleggende rettigheter må veies opp mot samfunnets behov for et effektivt smittevern under en pandemi, ifølge Datatilsynet.
Partiet Liberalistene er imot sertifikat-løsningen.
Frivilligheten blir ikke oppfattet som reell ettersom koronasertifikatet er forbundet med goder gjennom politiske vedtak.
Skribenten er skeptisk til koronasertifikat, men ikke motstander. Blir personvernet ivaretatt kan det være et greit virkemiddel for å begrense smitte av covid-19.
Det optimale er et koronasertifikat innenfor rammen av den private eiendomsretten, altså at bedriftene bestemmer uten politiske vedtak.
Solvik skriver om politikk
Denne
artikkelen ble skrevet på grunn av en avtale med en leser om en politisk
artikkel hver dag med fokus på liberal og god politikk.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar