Det Norske Travselskap støtter DNS-blokkering

Årsaken til den norske spillpolitikken er å beskytte de aktørene som betyr mye for staten, Norsk Tipping og Norsk Rikstoto.

Akkurat nå pågår det høringsrunde på forslaget om DNS-blokkering. Det Norske Travselskap støtter forslaget.

Høringsinnspillet fra travselskapet:

«Det Norske Travselskap støtter Kulturdepartementets endringsforslag til ny Lov om pengespill, med det formål om å kunne foreta DNS-blokkering av nettsider som tilbyr pengespill i strid med norsk lov.

De selskapene som i dag er tildelt konsesjon til å kunne tilby pengespill i Norge, har de siste årene blitt pålagt flere omfattende ansvarlighetstiltak. Dette er gjort for å sikre at pengespill avholdes i betryggende former under offentlig kontroll, med sikte på å forebygge negative konsekvenser av spill. Et sentralt hensyn bak reguleringen er altså hensynet til folkehelsen, nærmere bestemt å motvirke spilleavhengighet og forebygge økonomiske problemer hos spillere. Ansvarlighetstiltakene har imidlertid hatt en uønsket negativ effekt på et annet oppdrag som dagens konsesjonsinnehavere har, nemlig kanaliseringsoppdraget. En rekke svært aktive spillere har som følge av begrensningene hos norske regulerte spilltilbydere flyttet aktiviteten sin til utenlandske uregulerte aktører. Disse spillerne har derfor ikke et vern som ivaretar hensynet til folkehelsen, slik intensjonen til norske myndigheter har vært.

Til tross for at spillere kan omgå DNS-blokkering av nettsider ved å benytte seg av tekniske løsninger for VPN-tilgang, mener vi tiltaket likevel vil være effektivt for en vesentlig del av dagens spillere som benytter seg av uregulerte spilltilbydere, og svært effektivt i forhold til å begrense rekruttering av nye spillere til nevnte aktører. Vi ser også at det er en viss risiko for at spilltilbydere kan tilpasse nettsidene sine med mer lovlig innhold, som vil utfordre den juridiske avveining om forholdsmessighet av et vedtak om blokkering. Likevel må andre europeiske lands erfaringer med DNS-blokkering tillegges vekt. Vi merker oss at de mener denne muligheten har hatt betydelig effekt.

For at tiltaket skal kunne ha den nødvendige effekt, er vi av den oppfatning at Lotteritilsynet er best egnet til å fatte vedtak om blokkering. Innehaver av aktuelle nettsider vil få god mulighet til kontradiksjon, og vedtak vil kunne påklages iht. Forvaltningsloven. Dessuten kan vedtak bringes inn for de alminnelige domstolene. Det framstår som unødvendig byråkratisk å tillegge vedtaksmyndigheten til domstolene. Rettssikkerheten for innehavere av nettsider det fattes vedtak mot, er etter vårt syn godt ivaretatt slik forslaget er utformet.

Forslaget gir dagens innehavere av konsesjon til å tilby pengespill i Norge en langt større mulighet til å lykkes med sitt kanaliseringsoppdrag. En bieffekt vil også være at man bedre sikrer økonomiske overføringer til norske samfunnsnyttige formål, framfor utbytte til aksjonærer i utenlandskregistrerte pengespillselskaper.»

Høringsfristen er satt til 2. november.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar