Kommuner bør konkurranseutsette renhold

Lokalpolitikere bør jobbe for at driften av kommunen er god og billig. Hele tiden lete etter måter å omstille driften på, bør være en målsetting. Kommunen er til for innbyggere, ikke motsatt.

Nå viser en Fafo-rapport at prisen betyr mest ved kjøp av renholdstjenester.

Mange kommuner har mye å gå på i mange av virksomhetene. Konkurranseutsette renhold er ett av virkemidlene for å redusere eller bli kvitt eiendomsskatt.

Hva er konkurranseutsetting?

At noe som tidligere har vært en offentlig produsert vare eller tjeneste (et monopol) i fremtiden også kan produseres av private. Det offentlige etterspør en vare eller tjeneste.

I praksis innebærer dette at et (politisk) organ (forhåpentligvis) lager en liste med krav til kvaliteten på tjenesten, og så lyser ut en konkurranse.

Private (bedrifter eller ideelle organisasjoner) kommer så med et tilbud, der de viser hvordan de vil løse oppgaven i forhold til kravene, og til hvilken pris.

Et offentlig organ (ikke nødvendigvis politisk) velger så hvilken tilbyder som har det mest troverdige tilbudet. Det er ikke noe krav at man skal velge den billigste.

Finansieringen er fortsatt skattefinansiert. Dette betyr at det ikke er den enkelte brukers lommebok som avgjør kvaliteten på tilbudet.

Solvik skriver om politikk

Denne artikkelen ble skrevet på grunn av en avtale med en leser om en politisk artikkel hver dag med fokus på liberal og god politikk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar