Et forsvar for Vinmonopolet

Det er merkelig at stortingsrepresentanter fra de ikke-sosialistiske partiene bruker tid på saker som forsvarer det bestående, forsvarer eldgammel politikk og løsninger.

Sveinung Stensland, stortingsrepresentant for Høyre, har stilt helse- og omsorgsministeren følgende spørsmål: - Hvordan vil det å tillate salg av drikke med alkoholinnhold opp til åtte prosent i dagligvarebutikker påvirke grunnlaget for Vinmonopolet?

Spørsmål blir omtrent stilt for å forsvare dagens vinmonopolordning. I begrunnelsen for spørsmålet legger stortingsrepresentanten svaret i hendene på statsråden:

-- Et slikt forslag vil innebære at alle alkoholholdige produkter under 8 prosent, ikke bare øl, flyttes over til salg i dagligvare. Gjennom en svekket markedsandel som følge av å miste sterkøl, lavprosentlig vin og brennevin, vil muligens Vinmonopolet ikke lenger fungerer etter folkehelseintensjonen. Det norske alkoholomsetningsmonopolet representerer et unntak fra konkurransereglene i EU/EØS, dette er helsepolitisk begrunnet. Vinmonopolets svekkede salgsutvikling/økonomi vil kunne svekke Vinmonopolet som virkemiddel i alkoholpolitikken. Dette kan blant annet føre til at Vinmonopolets tilbud til kundene blir dårligere, noe som i sin tur vil kunne gå utover oppslutningen om ordningen. Norske produsenter av alkohol vil få et dårligere grunnlag for salg og distribusjon. Vinmonopolet som er verdens beste vin- og brennevinbutikk må som følge av regelverket ta inn alle som kan og vil levere. Kjernen i Vinmonopolets regelverk er markedsadgang og likebehandling. Det er mye vanskeligere å få hylleplass i dagligvarebutikkene enn i Vinmonopolets bestillingsutvalg eller lokale sortiment. Jeg viser for øvrig til at både Bryggeri- og drikkevareforeningen samt vin og brennevinleverandørenes forening har sagt at forslaget er en dårlig idé, både alkoholpolitisk og næringspolitisk. Actis mener hele vinmonopolordningen settes i fare ved en endring i tråd med dette spørsmålet, ifølge Stensland.

Også på alkohol bør det være fri konkurranse, eller så fri konkurranse som mulig mellom aktørene. At Vinmonopolet er en god ordning, er ikke en god begrunnelse for å opprettholde et statlig monopol sett med liberale øyner.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) har foreløpig ikke besvart spørsmålet. Om vi venter i spenning på svaret? Nei, egentlig ikke. Høyre er nemlig for Vinmonopolet.

Solvik skriver om politikk

Denne artikkelen ble skrevet på grunn av en avtale med en leser om en politisk artikkel hver dag med fokus på liberal og god politikk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar