Flere skattefinansierte ordninger til barnefamiliene? Nei, takk!

Færre barn fødes i Norge. I fjor ble det født 52 979, en klar tilbakegang sammenlignet med 2010. For elleve år siden var det 61 442 barnefødsler, ifølge Statistisk sentralbyrå

Fødselstallene har aldri vært lavere i Norge, melder Forskning.no.

Barn er viktig, spesielt for norske politikere. Det kan hende de mener at mange barn bidrar til å videreføre velferdsstaten og skal betale framtidens pensjoner, men det er også mulig de ser velgerpotensialet i foreldrene.  Det er borgerne som får regningen i form av skatter og avgifter, en regning også voksne uten barn må betale.

I Norge har vi engangsstønad ved fødsel, en sum på 90 300 kroner i 2021, og vi har foreldrepenger. Vi har barnetrygd, en trygd Stortinget har økt for småbarnsforeldre i inneværende periode. Vi har kontantstøtte, en sum på 7 500 kroner per måned. Vi har barnehager, skolefritidsordning, grunnskole og kulturskole. Milliarder, mange milliarder kroner hvert år går til barnefamilier eller personer med barn. Likevel går antall fødsler ned, år for år.

De skattefinansierte utgiftene barnefamilier nyter godt av, sørger for at velferdsstaten mangler bærekraft.

Frihet

Kan det være at voksne kvinner og menn, ønsker større frihet og mindre ansvar? Uansett skattefinansierte ordninger vil mange velge bort barn? Spørsmålene bør regjeringen og Stortinget stille. 

Stortinget bør vurdere kost/nytte på støtteordninger til barnefamilier. Stortingsrepresentanter bør droppe utvidelse av eksisterende ordninger og nye ordninger, dersom det er usikkert om økt bruk av skattefinansierte penger gir flere fødsler.

Om staten bør ha ansvaret for at barn fødes? Nei, men det er i et ideelt samfunn og det norske systemet er langt fra ideelt.

Statsbudsjettet 2022

Regjeringen har startet budsjettarbeidet for 2022. Det er få som forventer at regjeringen legger opp til kutt i skattefinansierte utgifter, og i alle fall kutt i ordninger til barnefamilier. Det regjeringen til Erna Solberg bør gjøre, er å vurdere om dagens bevilgninger til formålet kan brukes bedre enn det vi gjør akkurat nå. Hvis målsettingen med ordningene er flere barn, står Stortinget til stryk i familiepolitikken.

Solvik skriver om politikk

Denne artikkelen ble skrevet på grunn av en avtale med en leser om en politisk artikkel hver dag med fokus på liberal og god politikk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar