Snus, frihet og ansvar

Ettersom bruk av snus rammer ikke andre enn brukerne, bør politikerne aksepterer dette tobakksproduktet uten unødvendige reguleringer.

Vi skal ha frihet til å putte hva som helst i egen kropp, helt uavhengig om det er farlig eller ikke. De som mener usunn livsførsel rammer skattefinansierte helsebudsjett, bør sørge for at vi får større ansvar for egen helse.

Stortinget har avgiftsbelagt snus hardt. Selv om det ble avgiftslettelse i statsbudsjettet for 2021, er snus fortsatt en melkeku for staten. Snusbrukere er med på å betale for barnehager, kulturtilbud og næringsstøtte, for å nevne noen av områdene i statsbudsjettet.

Farlig?

Det er delte meninger om snus er farlig, eller hvor farlig snus er.

Karl Erik Lund, forsker ved Folkehelseinstituttet (FHI), mener snusforskningen villeder om helseskadene.

--Risikoøkning ble omtalt som «mulig» for en del sykdommer og «sannsynlig» for andre. Det var lite håndfast. Rapporten ga for eksempel ikke noe estimat på hvor mange som hvert år eventuelt dør av snusskader. Er det noen i det hele tatt? For røyking har FHI anslått cirka 5000 årlige dødsfall, sier Karl Erik Lund til Nettavisen.

Solvik skriver om politikk

Denne artikkelen ble skrevet på grunn av en avtale med en leser om en politisk artikkel hver dag med fokus på liberal og god politikk.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar