Flere kommuner bør senke formuesskatten

Det er lite kjent at kommuner kan senke formuesskatten, en skatt vedtatt av Stortinget der det er en fordelingsnøkkel mellom staten og kommunen.

Formuesskatten er en skatt som fastsettes på grunnlag av nettoformuen. Nettoformuen avgjør hvor mye formuesskatt som skal betales til kommune og stat.

Bø kommune var den første kommunen i Norge som senket formueskatten for innbyggerne. Kommunestyrets målsetting var at kommunen skal tiltrekke seg risikovillig kapital og personer som kan skape arbeidsplasser. Et smart grep av kommunestyret, et grep som gir nordlandskommunen konkurransefortrinn mot alle de andre kommunene i Norge.

Bjørn Dæhlie er en av flere millionærer og bedriftsledere som har kjøpt hus i Bø i Vesterålen. Han har innrømmet overfor VG at de flytter på grunn av kommunens holdning til formuesskatt. Bjørn Dæhlie er ett eksempel på at Bø kommune har lykkes med trekket om redusert skatt.

Blant kommunepolitikere er det først og fremst debatt om eiendomsskatt i forbindelse med kommunebudsjettet. Debatt om formuesskatt bør være like naturlig som debatten om redusert eiendomsskatt.

Reduserte inntekter ved kutt i formuesskatt bør gi kutt i skattefinansierte utgifter. Samtidig kan redusert skatt gi økte inntekter med økt tilflytting av kapitalsterke personer.

Uansett økonomisk situasjon er skattekutt et godt virkemiddel!

Solvik skriver om politikk

Denne artikkelen ble skrevet på grunn av en avtale med en leser om en politisk artikkel hver dag med fokus på liberal og god politikk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar