Dersom målsettingen er at hele befolkningen skal få tilbud om likeverdige tjenester, er det ganske dumt med veldig mange små kommuner.
I Norge har vi generalistkommuneprinsippet, noe som innebærer at alle kommunene har de samme oppgavene. En liten kommune målt i innbyggertall har enorme utfordringer sammenlignet med større eller store kommuner. Barnevern er ett eksempel, men jeg kunne også nevnt kompetanse i byråkratiet og andre kommunale tjenester. I en liten kommune målt i innbyggertall, er det for eksempel vanskelig å konkurranseutsette. Mangel på konkurranseutsetting betyr i mange sammenhenger at skattefinansierte penger brukes dårligere enn strengt tatt nødvendig. Å sløse med skattefinansierte penger er et politisk valg eller politisk prioritering. Nei, konkurranseutsetting er ikke privatisering!
I Norge er det under 3 000 innbyggere i 120 kommuner. 3 000 innbyggere er et lavt tall, for lavt innbyggertall i en kommune etter skribentens mening. Jeg ser med vilje bort fra alt av lokalpatriotisme.
Regjeringen til Erna Solberg og spesielt Jan Tore Sanner (H) skal ha ros for arbeidet med kommunereformen, altså sammenslåing av kommuner. Hvis det viktigste er at alle får tilbud om likeverdige tjenester, uavhengig av hvor i landet man bor, må det bli færre og sterkere kommuner. Vi har i dag 356 kommuner i Norge, pluss fylkeskommunene og staten.
Nå skal regjeringen sette ned et utvalg som skal kartlegge hvordan generalistkommuneprinsippet fungerer. Skribenten tror resultatet vil være nedslående. Årsaken er at kommunene er svært forskjellige, og generalistkommuneprinsippet fungerer dårlig i kommuner med ulike folketall, bosettingsmønstre, befolkningssammensetning og geografi.
Kommunal-og moderniseringsdepartementet, melder at mandatet og sammensetningen av utvalget blir klart i løpet av høsten 2020.
Solvik skriver om politikk
Denne
artikkelen ble skrevet på grunn av en avtale med en leser om en politisk
artikkel hver dag med fokus på liberal og god politikk. Store enheter i
forvaltningen er ikke spesielt god liberal politikk, men innbyggerne fortjener
det likevel.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar