Solvik etter innsyn i kommunale dokument: Politikere og administrasjonen skal forhold seg til vedtak

Jeg har de siste dagene lest dokument media har fått innsyn i; dokument som viser dialog mellom politikere og administrasjon i en kommune, og saksforberedelser.

Jeg har vært politiker og er en politisk nerd. Jo mer jeg ser hva politikere surrer med, jo mer liberal blir jeg. Politikere er vanlige mennesker, mennesker som lar seg styre av følelser og opinionen. Følelser sørger for at oppgående mennesker gir blaffen i politiske grunnregler, eller kjøreregler for staten, fylkeskommuner og kommuner.

I dokumentene jeg har brukt mest tid på de siste dagene, prøver en politiker å få kommunedirektøren, tidligere betegnet som rådmann, til å utføre tvangsvedtak mot en privat aktør. Kommunedirektøren forsvarer seg med vedtak gjort i kommunen, og viser i mange e-poster til vedtakene i kommunen.

Jeg mener bestemt at politikerne skal forholde seg vedtak, gjort av politikerne. Er de misfornøyde med egne vedtak, gjør nye vedtak. Ønsker de svar om saksgangen, spør ordføreren gjennom for eksempel interpellasjon.

Kommunedirektøren eller rådmannen, en betegnelse for institusjonen i formannskapsmodellen, bør etter min mening unngå e-post-utvekslinger med politikere. Kommunedirektøren forholder seg til vedtak, kun det. Alt annet vil svekke rettssikkerheten for bedrifter og innbyggere. Jeg skjønner at kommunale byråkrater vil hjelpe politikere så langt det lar seg gjøre, men med politikere som misforstår kjørereglene kan hjelpen medføre eget fall.

Det er komplisert å være politiker, politiker på alle nivåene i de tre forvaltningsnivåene vi har i Norge. Derfor er opplæring viktig. Gjennom opplæringen må de folkevalgte forstå sin rolle som politiker. Husk at politikere er vanlige mennesker på godt og vondt. Det finnes ingen supermenn eller superkvinner blant politikerne.

Parlamentarisme

Jeg har i mange artikler opp igjennom årene fremhever fordelene med styreformen parlamentarisme. Jeg var trolig en av de første politikerne i Norge som fremmet forslag om å innføre parlamentarisme i en liten kommune. Et håpløst forslag fordi modellen er kostbar sammenlignet med formannskapsmodellen. Jeg mener bestemt at parlamentarisme styrker politikkutformingen, maktfordelingen og den offentlige debatten. Reformen om å slå sammen kommuner bør fortsette, for så å få parlamentarisme som styreform i så mange kommuner som mulig. Innbyggerne fortjener et system der politikerne skjønner sin rolle. Rolleinndelingen er enklere gjennom parlamentarisme enn det vi opplever gjennom formannskapsmodellen.

Solvik skriver om politikk

Denne artikkelen ble skrevet på grunn av en avtale med en leser om en politisk artikkel hver dag med fokus på liberal og god politikk. Jeg får 250 kroner timen for dette. Ettersom styreform er et favorittema for en nerd, er 250 kroner som en gave å regne.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar