En liberal alkoholpolitikk er god alkoholpolitikk

Liberalere har alltid hevdet at en liberal alkoholpolitikk er god alkoholpolitikk. Derfor vil liberale politikere bestandig forsvare liberalisering av alkoholloven i regjeringen og på Stortinget, mens liberale kommunepolitikere strekker seg langt for å imøtekomme søknader om salgs- og skjenkebevillinger.

Eksempel på det motsatte er spesielt KrF-politikere, og politikere fra den rødgrønne siden av politikken. 

Norge som har en restriktiv alkoholpolitikk sammenlignet med en del andre land, har liberalisert en del av alkoholpolitikken på 1990- og 2000-tallet. Det har blitt flere salgs- og skjenkebevillinger, øl-monopolene er borte og Vinmonopolet har fått utvidet åpningstid samt flere utsalg.

Liberalisering betyr veldig enkelt forklart konsum i kontrollerte former foran privatfester og illegal omsetning av alkohol. Alkohol er et rusmiddel som har kommet for å bli, uansett hva politikerne vedtar. 

Tallene for omsetning av alkohol for 2. kvartal gir ny ammunisjon til liberale politikere. Restriksjonene for skjenkestedene og frykten for smitte, har gitt en formidabel økning i alkoholomsetningen.

8 557 000 liter ren alkohol ble omsatt i 2. kvartal i år, en økning på 21,0 prosent fra samme kvartal i fjor, ifølge Statistisk sentralbyrå. Ser man første halvår under ett, ble det omsatt 14 502 000 liter ren alkohol. Veksten fra samme periode i 2019 var på 15,1 prosent, viser nye tall fra statistikken Alkoholomsetning.

En liberal alkoholpolitikk er god alkoholpolitikk og politikken blir aldri for liberal! Ja, det er sosialpolitisk bedre at mennesker tar noen øl eller drinker på byen enn hjemme og hos venner.

Solvik skriver om politikk

Denne artikkelen ble skrevet på grunn av en avtale med en leser om en politisk artikkel hver dag med fokus på liberal og god politikk. Det er rom for betydelig liberalisering av norsk alkoholpolitikk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar