Det er rart EU-debatten omtrent er fraværende

Hvis vi ser bort fra debatter i noen av de politiske partiene og organisasjoner, er debatten om norsk EU-medlemskap omtrent fraværende. Det er rart ettersom vi har en EØS-avtale, en viktig avtale, som sørger for at andre land bestemmer hva som skal gjelde i Norge.

EU-medlemskap sørger for at vi får sitte ved bordet, får være med på beslutningene for samarbeidet. Norge har aktivt valgt bort samtaler ved EU-bordet, selv om vi har et omfattende og forpliktende samarbeid med EU.

Over mange år har vi sett at nasjonalstaten ikke kan løse alle problemene og utfordringer. Dette bør befolkningen og politikere ta til etterretning. Det er rett og slett rart at vi velger bort forpliktende samarbeid og medbestemmelser, eller forventer at andre skal samarbeide uten at vi tar vår del av ansvaret.

Om EU er perfekt? Nei, langt i fra! Om det er enkelt for en liberalist å forsvare EU-medlemskap? Nei! Det er veldig vanskelig å forsvare EU-medlemskap for en av Norges mest liberale menn.

I neste valgperiode bør alle partiene, både JA-partiene og NEI-partiene, fokusere på fordelene og ulempene medlemskap gir. Vi bør ha en fordomsfri debatt om europeisk samarbeid og hvordan Norge kan bidra i samarbeidet. Det kan hende konklusjonen nok en gang blir nei, men debatten er fruktbar. Debatten om internasjonalt samarbeid kan være et virkemiddel mot nasjonalisme, en retning som dessverre er på frammarsj.

Ja til EU-medlemskap, men viktigst; ja til debatten om EU-medlemskap!

Solvik skriver om politikk

Denne artikkelen ble skrevet på grunn av en avtale med en leser om en politisk artikkel hver dag med fokus på liberal og god politikk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar