Trond Giske glemmer at en stor del av befolkningen vil benytte Norsk Tipping i et lisenssystem

Sosialdemokratiske politikere, uansett partitilhørighet, legger stor vekt på økonomien med enerettsmodellen. Trond Giske, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, gjorde også det i spilldebatten på Dagsnytt Atten torsdag kveld.

Norge har enerettsmodellen på grunn av sosialpolitikk. De økonomiske argumentene bryter med EØS-avtalen. Skal sosialdemokratiske politikere beholde enerettsmodellen i framtiden, måtte «gud» forby, må sosialdemokrater spisse de sosialpolitiske argumentene. Penger er ikke et argument for såkalt monopol til utvalgte statlige aktører.

Hvis vi skal se bort fra enerettsmodellen og sosialpolitikk, kun tenke økonomi og makt til politikerne, viser ulike utredninger forskjellige regnestykker. Det kan både bli mer og mindre penger over politisk vedtatte budsjett gjennom lisenssystemet. Andre land har lagt om, blant annet Sverige, og det har ikke kommet signal fra Sverige om dårligere økonomi, tvert imot.

Ingen enkeltpersoner eller parti sitter på fasiten over økonomien, uansett spillpolitikk. Det er forbrukerne gjennom valg som bestemmer hvor stort det statlige selskapet skal være. Jeg tror, og tror bestemt, at en stor del av befolkningen fortsatt kommer til å bruke Norsk Tipping til hygge og underholdning, selv om det blir konkurranse på onlinespill. Borgere som i dag leverer inn kuponger i Lotto, Vikinglotto, Eurojackpot, Extra og Joker, kommer fortsatt til å benytte spillene Norsk Tipping tilbyr. Flere av disse spillene er pengemaskiner for Norsk Tipping, og dermed også pengemaskiner for politikere i form av spillemidler. Det er store overskudd i Norsk Tipping med enerettsmodellen, og det vil bli store overskudd også med lisenssystemet.

Jeg, en av Norges mest liberale menn som er motstander av en stor stat og mye makt til politikerne, bruker Norsk Tipping i dag, selv om tilbudet er mangfoldig i det uregulerte nasjonale markedet. Jeg bruker Norsk Tipping på grunn av tradisjon, kvalitet og premiepotter.

Det vi vet er at kommersielle aktører vil betale skatt og avgifter til staten gjennom et lisenssystem, trolig flere milliarder kroner i året. Vi kan også anta at Norsk Tipping taper markedsandeler på oddsen og kasino, uten at vi vet dette sikkert. Hvor mange kunder Norsk Tipping skal ha med konkurranse, er det forbrukerne gjennom valg som bestemmer. Er staten konkurransedyktig kan Norsk Tipping vokse både på de tradisjonelle lykke- og sportsspillene i markedet.

Ny spillpolitikk med lisenser er liberalisering av en svært rød politikk, men det er også regulering av markedet. Lisenser betyr at politikerne lager rammene kommersielle aktører må følge. De aller fleste av spillerne kommer til å spille innenfor rammen av det regulerte markedet gjennom en ny og bedre spillpolitikk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar