2,5 millioner kroner i spillegjeld

Historien er trist, men det har skjedd i enerettsmodellen som politikere, idrettsbevegelsen og kulturaktører forguder. Enerettsmodellen er ondskap satt i system.

TV2 har en historie om Sigurd som spilte bort millioner av kroner. Han svindlet sin egen mor for at han skulle finansiere sin egen gambling. Historien er langt fra unik, dessverre. Uansett politikk, også med lisenssystemet, vil det være personer som spiller bort for mye penger. Dumskap kan vi aldri forby på en vellykket måte, noe vi blant annet ser på dødsfall i trafikken, rusmisbruk og gambling, for å nevne tre av politikkområdene.

Årsaken til at skribenten fremhever enerettsmodellen, er at lisenssystemet kan fange opp problematisk adferd. Gjennom lisenser får myndighetene kontakt med bookmakere. Gjennom enerettsmodellen er det et gigantisk uregulert nasjonalt marked. Enerettsmodellen er viktig for politikerne på grunn av makten folkevalgte organ får over idrett og kultur.

Om lisenssystemet er perfekt? Nei, men systemet er bedre enn et såkalt statlig monopol. Land etter land har liberalisert spillpolitikken, eller regulert markedet om du vil. I Norge har Stortinget gått motsatt vei.

Vi har eller tar oss frihet, uansett hva politikerne vedtar. Friheten medfører et betydelig ansvar. Hver enkelt av oss bør og må bli flinkere til å ta ansvar for egne handlinger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar