Ungdommer, viste dere at i «gamle dager» måtte vi levere tippekupongen inn på onsdag?

Det nærmer seg verdens lengste plingfest. Staten gjennom NRK skal feire at tippekampen er 50 år. NRK hadde rettighetene til tippekampen i flere tiår. For mange av oss var dette det eneste TV-tilbudet innenfor fotball.

Den teknologiske utviklingen og liberalisering av politikken har gitt befolkningen mange fordeler, blant annet større mangfold. For tiden kan vi se 40-50 fotballkamper i uken. I «gamle dager» var det som oftest én kamp i uken, tippekampen lørdag klokken 16:00 på NRK.

Selv om den teknologiske utviklingen burde gi oss en enklere og billigere hverdag, har vi ikke fått gevinst på disse områdene. Politikerne bruker mer penger, til tross muligheter om betydelige forenklinger; men la oss glemme skattepolitikk i denne sammenhengen.

På store deler av tiden da NRK hadde tippekamp lørdager klokken 16:00 var det to spill i Norge. Det var Pengelotteriet og tippekupongen. Tippekupongen måtte kundene levere hos kommisjonærene senest onsdag. Kommisjonærene sendte alle innleverte kuponger til Norsk Tipping, og alt gikk på papir og via det statlige selskapet Posten som hadde monopol. Vinnerne fikk utbetalingssjekker i posten. Sjekkene ble vekslet inn og pengene ble puttet i lomma eller lommebøkene.
(Foto: Frode Gundersen, Instagram.com) 

I dag er det nesten et papirløst system på tipping, og nettet er et naturlig arbeidsverktøy for både kommisjonærene og spillere. I tillegg er mangfoldet stort i antall spill, selv om norske politikere vil beholde det gamle systemet med Norsk Tipping som monopolist. Samfunnet har gått framover, mens Stortinget står på stedet hvil når det gjelder spillpolitikk.

NRK2 sender første tippekamp i verdens lengste plingfest fra klokken 19:30. Ja, når det kom skåringer plinget det på skjermen. På den måten holdt spillerne seg orientert om hva som skjedde på de ulike banene i England.

Skribenten leverte alltid kupongene, selv om jeg var et lite barn, hos butikken «Sedolf» i Honningsvåg. I dag er det for øvrig 18-årsgrense for å levere tippekupongen.

NRK sendte programmet tippekampen, ifølge Wikipedia, fra 1969 til 1995. Det neste døgnet blir det gjensyn med tippekampen for alle oss som hadde dette som et høydepunkt på lørdager.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar