Når staten konkurrerer ut private aktører……..

Norsk Tipping og NRK er skrekkeksempel på hvordan politikere ikke skal opptre. Statlige selskap er i konkurranse mot private aktør, statlige selskap som har fått fantastiske vilkår av politikerne for at selskapene skal vinne konkurransen.

Bjørn Kjos, sjef for flyselskapet Norwegian, har tidligere brukt SAS som skrekkeksempel, men ettersom dette er en blogg om gambling holder det lenge med Norsk Tipping og NRK som eksempel.

Det er uheldig at politikerne vedtar lover og regler, og vedtar skatter og avgifter samtidig som staten bedriver forretningsvirksomhet. Så lenge politikerne er premissgivere for konkurransen, bør staten holde seg unna konkurranseutsatt område.

Stortinget har gitt Norsk Tipping såkalt monopol, riktig nok ut fra sosialpolitiske argument. Alle med hodet på rett plass vet at det er inntektene fra det statlige selskapet som er viktig for politikerne, og derfor har det statlige selskapet fått enorme konkurransefortrinn i det norske markedet.

NRK er et annet statlige selskap med enorme konkurransefortrinn, fortrinn det er vanskelig å konkurrere mot for private aktører. TV-seerne merket dette godt i går da Skavlan på TV2 har fått ny sendedag, fra fredag til lørdag på grunn av konkurransen fra NRK. Skavlan var forøvrig like god på lørdag som på fredag!

Kringkastingsavgiften for første termin 2019 har blitt sendt ut og forfaller til betaling 31. januar. Terminbeløpet er kroner 1 519,28. Det er denne skatten som gjør NRK til en gigant. Ettersom NRK har utvidet virksomheten kraftig, har giroene merket krinkastningsavgift økt år for år. Uansett hvordan politikerne finansierer NRK, bør Stortinget strupe inntektene. Det statlige selskapet bør få færre kanaler, både på radio og TV. Redusert skattefinansiert virksomhet vil komme de kommersielle kanalene til gode. Man bør ikke være liberalist for å forstå at det er uheldig at politikerne vedtar lover og regler, og vedtar skatter og avgifter samtidig som staten bedriver forretningsvirksomhet. Norsk Tipping og NRK er skrekkeksemplene!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar