Holdninger er det viktigste, selv om regulering av markedet ville hjulpet de med problematisk adferd

Uansett hva politikerne vedtar og uansett konsesjonsvilkår i et system med lisenser, vil det være borgere som spiller bort for mye penger. Til tross for at «alle» vet at misbruk av rusmidler kan være farlig, ruser vi oss. Til tross for at personer dør i trafikken finnes det bilister som kjører for fort og som dropper bruk av sikkerhetsbelter.

Vi vet at forbud og reguleringer stort sett er mislykket. Politiske inngrep i frihet gir forutsette og uforutsette bivirkninger. En av de forutsette bivirkningene, er at en stor del av befolkningen utnytter smutthullene til det vi mener er det beste for hver enkelt av oss. Derfor vil det alltid være personer som spiller bort for mye penger, uansett politisk modell. Regulering av markedet, slik spillselskapene etterlyser, er bedre enn enerettsmodellen, men lisenssystemet er ikke det perfekte systemet.

Vi må få alle til å forstå at frihet medfører et betydelig ansvar. Spiller du bort for mye penger har du selv valgt galt og må ta konsekvensene eget valg. Liberalister har et fortrinn når det gjelder holdninger fordi vi skjønner ansvaret menneskene har for egne valg og liv.

Mandag var det møte mellom statsråder og representanter for finansnæringen. Temaet var pengespillproblem og tilgang på forbrukslån. Det finnes ikke et enkelt svar på utfordringen ettersom hvert enkelt menneske gjør det som passer best. På møtet var representanter fra finansnæringen positive til å bidra, mens bookmakere i kjent og god stil etterlyser regulering av markedet eller liberalisering av politikken. Uansett hva Stortinget vedtar vil det være personer som spiller bort for mye penger, akkurat som det er personer som drikker for mye alkohol.

Det finnes ikke et enkelt svar på utfordringen, men fornuftige holdninger til penger er en god resept.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar