Skal spillmonopolet overleve må politikerne bruke sosialpolitiske argument

I Norge har vi ut fra den massive argumentasjonen til mange av politikerne, enerettsmodellen på grunn av de enorme pengesummene modellen gir til kultur og idrett. Skribenten mener politikerne med overskuddet fra Norsk Tipping kjøper seg oppslutning ved valg gjennom bruk av spillemidler. Et liberalistisk parti eller liberalistiske politikere har ikke de samme pengene ettersom Norsk Tipping ville vært et fremmedord i et system med mindre makt til politikerne.

Når politikere lover svømmebasseng, fotballbane eller flerbrukshall i valgkamper, vil de bruke penger fra Norsk Tippings overskudd. Det er klart det gir oppslutning ved valg å love store anlegg. Taperne er grupperinger som ikke får politisk oppmerksomhet, og ikke minst politikere som ikke lover «brød og sirkus».

I EU eller EØS-området skal det være fri flyt av varer og tjenester. Restriksjoner i det frie markedet er ulovlig, bortsett fra når politikerne bruker sosialpolitiske argument. Altså Stortinget skal forsvare Norsk Tipping på grunn av problemene spill skaper, omtrent samme argument politikerne bruker for å bevare Vinmonopolet for omsetning av sterke alkoholholdige drikker. Få på Stortinget bruker sosialpolitiske argument når det gjelder spill. Langt flere bruker de «riktige» argumentene om Vinmonopolet, selv om debatten akkurat nå er mindre om alkohol enn om spill.

Erfaringer fra andre land, blant annet Danmark som endret spillpolitikken for noen år siden, viser at det kan være andre aktører i markedet enn kun den statlige for å ivareta de spillavhengige. Danmark har et lisenssystem, et system mange regner som en suksess basert på økonomi og sosialpolitikk. Når Sverige innfører lisens, trolig neste år, er det for å ta kontroll over markedet. I Norge gikk Stortinget 7. mai motsatt vei og alt tyder på at innstramningene kom fordi stortingspolitikerne vil beskytte Norsk Tipping, altså bryte regelverket for det indre markedet med fri flyt av varer og tjenester.

Vedtakene 7. mai i Stortinget betyr lite i det norske markedet, men prinsipielt bryter Stortinget viktige prinsipp i EU/EØS-samarbeidet.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar