Sverige med ny spillpolitikk neste år

Sverige gjør det Norge burde gjort for lenge siden, nemlig regulerer markedet med lisenser for spilleselskapene. Liberalisering av politikken, eller regulering av markedet gir mange fordeler.

Gaming Innovation Group forbereder prosessen med å søke lisens i Sverige. Konsernsjef Robin Reed har en langsiktig målsetting om å operere i regulerte marked, ifølge Hegnar.no.

Gaming Innovation Group definerer regulerte marked som land der det finnes rammeverk med like konkurransevilkår for alle.

Én av fordelene med lisenssystem, er krav om obligatoriske grenser som spillerne må sette. Slike krav kommer spillere med problematisk adferd til gode. I Sverige blir det ulovlig for spilleselskapene å kontakte spillere som har ekskludert seg selv.

Lisenser løser ikke alle utfordringene. Dersom kravene eller skattebyrden til selskapene er for store, vil det fortsatt være aktører utenfor markedet politikerne gjennom vedtak regulerer.

Det er for staten, uansett hvilken stat, umulig å hindre omsetning og bruk av gambling. Det politikerne kan gjøre er å regulere hvor stort det uregulerte markedet skal være. En restriktiv politikk som Norge har medfører et stort «svart marked». En liberal politikk med liberalisering eller en form for liberalisering der forbudslinjen ikke er helt absolutt, ville ha begrenset det markedet norske politikere vil bekjempe. Ingen av løsningene ville ført til stopp i omsetningen, men en ny linje ville gitt myndighetene kontroll med omsetningen og på rammevilkårene for aktørene som opererer i det regulerte markedet. Dette har svenskene skjønt og derfor blir spillpolitikken liberalisert.

Et regulert marked gir få fordeler for liberalister som setter eiendomsrettigheter svært høyt, og skribenten er en liberalist. Samtidig trenger man ikke være rakettforsker for å registrere at enerettsmodellen er mislykket og det er årsaken til at skribenten ønsker ny spillpolitikk, selv om ny politikk trolig gir reduserte valgmuligheter for undertegnede.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar