Mer penger til organisasjonene gjennom Grasrotandelen

I dag vedtok Kongen i statsråd ny forskrift om Grasrotandelen gjeldende fra 1. januar 2018. Forskriften innebærer at en større del av spillinnsatsen til Norsk Tippings kunder blir øremerket til frivillige lag og organisasjoner.

Fra 2018 kan syv prosent av spillinnsatsen hos Norsk Tipping gå til valgt lag og foreninger. Denne andelen er nå fem prosent.  For spillene Multix og Instaspill blir Grasrotandelen øket fra ti til 14 prosent.

For en god del organisasjoner som har få kunder som gir penger gjennom Grasrotandelen, betyr endringen minimalt. For organisasjoner med mange givere og større summer, har oppjusteringen en del av å si for inntekter.

Det er en god kunder hos Norsk Tipping som ikke har valgt grasrotmottaker. Det er ganske dumt, for dette er penger uten politisk styring; penger direkte til organisasjoner.

Grasrotandelen
Grasrotandelen er penger direkte til samfunnsnyttige formål, til aktiviteter laget av mangfoldet av organisasjoner i Norge. For lag og foreninger har Grasrotandelen blitt en viktig inntektskilde. Med offisiell konkurranse på markedet, kunne ordningen vært videreutviklet.

Det er Norsk Tipping, Brønnøysundregistrene, Kulturdepartementet og Lotteri- og stiftelsestilsynet, som samarbeider om ordningen og som har oppgaver knyttet til Grasrotandelen.

Leverer du kuponger hos Norsk Tipping i helgen, for eksempel Lotto-kuponger, sørg for at du har en grasrotmottaker. Det er penger som skaper aktivitet i ditt lokalmiljø!

Skribenten har Honningsvåg Turn & Idrettsforening som grasrotmottaker. Det største idrettslaget på Magerøya får penger hver gang jeg leverer tippekuponger, Lotto-kuponger og Eurojackpot. Andre spill, for eksempel oddsen, bruker jeg internasjonale aktører. Da blir det ikke penger til idrettslaget på grunn av den norske spillpolitikken.

Siden lanseringen i 2009 er det det generert over to milliarder kroner gjennom ordningen. Én million kunder hos Norsk Tipping har valgt en organisasjon som skal få prosentdelen deres, og mer enn 25 000 lag og organisasjoner får midler.  For 2017 utgjør grasrotandelen om lag 465 mill. kroner, ifølge Regjeringen.no. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar