Stortinget bruker uansvarlig mye penger

Regjeringens forslag til statsbudsjett for 2021 blir presentert onsdag 7. oktober. Nå jobber regjeringen med forslaget, et forslag med uansvarlig høyt forbruk av penger.

Selv om det er regjeringen som kommer med det første forslaget, er det Stortinget som vedtar statsbudsjettet. Det er ofte regjeringen som får kritikk eller skryt for det endelige resultatet, men sannheten er at Stortinget har ansvaret på godt og vondt. For regjeringspartiene Høyre, Venstre og KrF er Fremskrittspartiet en naturlig forhandlingspartner i Stortinget knyttet til statsbudsjettet 2021.

Selv om det er stor avstand mellom partiene i retorikk, viser forslagene at det er minimale forskjeller mellom de største partiene i økonomisk politikk. Det skiller et par titallsmilliarder kroner, nokså lite penger i statsbudsjettsammenheng. I Stortinget bruker alle partiene formidabelt med penger på skattefinansiert velferd. Satt opp mot bærekraften i norsk økonomi, bruker Stortinget altfor mye penger. I tillegg til alle skatter og avgifter befolkningen betaler, må Stortinget bruke flere hundre milliarder kroner fra de såkalte oljepengene for å få budsjettet til å gå opp. Årets forbruk er rekordhøyt på grunn av koronapandemien, et forbruk regjeringen trolig viderefører i stor grad i forslaget for 2021.

Mange av politikerne er enige om at forbruket av oljepenger er for høyt, men de mangler evnen til kutt. Når Stortinget vedtar små kutt, for eksempel RUP-midler, blir det høyt støynivå. Høyt støynivå og mange protester rammer partiene på meningsmålinger og ved valg. Dermed videreføres politikken med en velferdsstat som mangler bærekraft.

Statsbudsjettet for 2021 kan være det siste Høyre-inspirerte budsjettet på veldig lenge, ettersom borgerne velger nytt storting om ett år. 2021-budsjettet bør ha et borgerlig stempel og borgerlig er i økonomisk politikk redusert bruk av penger. Om regjeringen kommer med forslag som innebærer betydelige kutt? Neppe!

Solvik skriver om politikk

Denne artikkelen ble skrevet på grunn av en avtale med en leser om en politisk artikkel hver dag med fokus på liberal og god politikk. Redusert forbruk av skattefinansierte penger er god og liberal politikk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar