Politikeren som skapte Grasrotandelen takker for seg i politikken

Trond Giske er en formynder. Med han som kulturminister i Norge var det flere saker i rettssystemet mellom Norge og spillselskap, selskap som reagerte på den norske spillpolitikken. Giske argumenterte ofte, i alle fall i juridisk sammenheng, for enerettsmodellen på grunn av sosialpolitikk. Sannheten er at Stortinget har sørget for enerettsmodellen på grunn av økonomi, noe Erna Solberg innrømmer åpent og ærlig.

Det Trond Giske vil bli husket for av nerder på spillområdet, er Grasrotandelen. På hans vakt ble Grasrotandelen innført, en ordning som betyr mye for lag og foreninger i frivillig sektor. Det er ulike meninger om hvem som først kom med ideen, men det var den rødgrønne regjeringen som innførte ordningen.

Grasrotandelen er penger direkte til samfunnsnyttige formål, til aktiviteter laget av mangfoldet av organisasjoner i Norge.

Det er Norsk Tipping, Brønnøysundregistrene, Kulturdepartementet og Lotteri- og stiftelsestilsynet, som samarbeider om ordningen og som har oppgaver knyttet til Grasrotandelen.

Det har kommet inn flere milliarder kroner til lag og foreninger etter at Grasroandelen ble lansert i 2009. Det finnes en rekke ulemper med at staten er en aktør i markedet, men Grasrotandelen er uten tvil en av fordelene med dagens spillpolitikk.

Nominasjonsprosessen er i gang i Trøndelag Arbeiderparti. Trond Giske sa i helgen på fylkesårsmøtet at han takker nei til renominasjon, eller han takker nei til kamp om sikker plass på stortingsvalglisten. Helt sikkert fornuftig nok. Det er liksom grenser for hva en person skal gjennomgå for politiske verv.

Når det nye Stortinget trer sammen om litt over ett år, er det et storting uten Trond Giske. En formynder mindre, men han blir sikkert erstattet av en annen fra Trøndelag Arbeiderparti.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar