Det er et politisk problem når til og med Liberalistene må kjøpe seg oppslutning for skattefinansierte penger

Det sier litt om den norske velferdsstaten når til og med Liberalistene, liberalister som mener skatt er tyveri, må kjøpe seg oppslutning for skattefinansierte penger.

I Norge er store deler av velferden skattefinansiert, altså finansiert av skatter, avgifter og bruk av oljepenger. Vi har politisk vedtatt velferd innenfor barnehage, skole, skolefritidsordning, videregående skole og høyere utdanning. Vi har barnetrygd, kontantstøtte og veldig mange støtteordninger innenfor de fleste av politikkområdene. Vi har skattefinansierte byråkrater og massiv offentlig eierskap i næringslivet. Gjennom bruk av skattefinansierte penger styrer politikerne borgerne nærmest fra vugge til grav. Alt dette skjer uten store debatter i regjeringen eller på Stortinget. Befolkningen har blitt avhengig av alle ordningene. Det er umulig å få oppslutning på meningsmålinger og ved valg uten at man lover bruk av skattefinansierte penger til få eller mange formål.

12. og 13. september skal Liberalistene arrangere landsmøte, et møte der partiprogrammet for neste valgperiode skal opp til behandling. Programkomiteen foreslår Norges mest liberale program for delegatene, men programmet inneholder punkt som er eller bør være problematisk for konsekvente liberalister. Ett av punktene er borgertrygd, ofte omtalt som borgerlønn i det offentlige ordskiftet.

Borgerlønn har det vært debatt om i mange år, og Venstre er ett parti som ofte har snakket varmt om denne skattefinansierte utgiftsposten.  Skribenten mener bestemt at det er umulig å forsvare borgerlønn på en troverdig måte for en liberalist, eller for en person som vil redusere skattefinansierte utgifter. Fordelen med borgertrygd eller borgerlønn, er at man kan gjøre store omveltninger i NAV-systemet, et dårlig og tungrodd system som koster formidabelt med penger. Borgertrygd kan være effektivisering av offentlig sektor, hvis det fungerer uten at ordningen avler nye skattefinansierte ordninger.

Forslaget om borgertrygd er en av sakene det blir debatt om på det liberalistiske landsmøtet. Hvorfor programkomiteen har fremmet forslaget? Jo, fordi partiet skal få større oppslutning ved stortingsvalget om ett år. Bruk av skattefinansierte penger skal gjøre konkurransesituasjonen mot de andre partiene litt bedre. At man må bruke mye penger for å «vinne» valg i Norge, bør være et tankekors for hele det politiske systemet.

Solvik skriver om politikk

Denne artikkelen ble skrevet på grunn av en avtale med en leser om en politisk artikkel hver dag med fokus på liberal og god politikk. Borgertrygd kan være bra for Liberalistene, men det er et tap for oss som drømmer om et samfunn med minimal bruk av skattefinansierte penger.

1 kommentar:

  1. Det er ikke endestasjonspolitikk. Og man kan ikke innføre liberalismen over natten. Dvs. over fire år. Og man bør ikke rive teppet under beina på folk som er avhengig av offentlige ordninger. Når man den liberalistiske utopien, så har man gjort dette gradvis gjennom å bytte ut eksisterende ordninger med ordninger utenfor staten av alle mulige former og varianter.

    SvarSlett