Spelinspektionen, Sveriges svar på Lotteritilsynet, vil blokkere betalinger til «ulovlige» spillsider

Uansett politisk vedtatt spillpolitikk vil det være et uregulert marked. Fordelen med et lisenssystem som blant annet Sverige har, er at det uregulerte markedet er minimalt. Det er veldig lite sammenlignet med Norge som har enerettsmodellen med såkalt monopol til statlige aktører.

Politikere kan gjennom vedtak regulere hvor stort det uregulerte markedet skal være, men de vil aldri fjerne alt av tilbud og etterspørsel.

Alt som myndigheter definerer som ulovlig, for eksempel myndighetene i Norge og Sverige, er ikke ulovlig. En god del av aktørene driver på lisens fra mer liberale land enn Sverige og Norge.

Spelinspektionen kan blokkere betalinger til det Sverige definerer som ulovlige aktører, altså aktører uten svensk lisens. Blokkeringen ligner på det norske betalingsforbudet, et mislykket forbud. Også den svenske varianten er alt annet enn vellykket. Nå ønsker Spelinspektionen lovendring, ifølge sverigesradio.se:

«Oberoende av vad som framgår i 1 kap 10 § (2004:297) i lagen om bank och finansieringsrörelse ska sådan information som behövs för en betalningsblockering enligt 18 kap 26 § lämnas ut efter föreläggande från spelmyndigheten. Uppgifterna ska lämnas ut utan dröjsmål och i den form spelmyndigheten begär».

Om det vil fungere med lovendring? Nei! Spillselskapene som blir rammet lager løsninger til glede for borgere som vil spille i det uregulerte markedet.

Den siste oversikten fra Spelinspektionen fra juli 2020, viser at 98 selskap har lisens for spill i Sverige.

En liberal spillpolitikk er god spillpolitikk og politikken blir aldri for liberal!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar