Søndagsåpne butikker, ett av politikkområdene der regjeringen Solberg har sviktet totalt

Borgerlig eller ikke-sosialistisk regjering bør medføre borgerlig eller ikke-sosialistisk politikk. Det er for store likheter mellom den rødgrønne regjeringen og regjeringen til Erna Solberg.

FrP, Høyre og Venstre skal ikke være Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV. I Norsk politikk er de største partiene fryktelig like i praktisk politikk.

Ett av politikkområdene der regjeringen har sviktet totalt er endringen av helligdagsloven. I forrige valgperiode hadde FrP, Høyre og Venstre flertall i Stortinget, og flertallet burde endret helligdagsloven da de hadde muligheten. I denne valgperioden inngår KrF i flertallet, og KrF mener av religiøse årsaker at søndag skal være en annerledes dag.

Stortinget bør med oppmerksomhet rundt den private eiendomsretten la hver butikkeier bestemme egen åpningstid. På en ordinær arbeidsuke har butikkeierne denne friheten, bortsett på søndag. Unntaket er de stedene som har fått definisjonen turiststed av Fylkesmannen. Butikker på turiststedene kan holde søndagsåpent og det fungerer uten synlige problem. Ja, søndag er en annerledes dag selv med noen butikker som holder åpent.

Åpningstidsloven ble opphevet i Norge 1. april 2003. Fra denne datoen har butikkeierne i stor grad kunne bestemme egne åpningstider. Debatten i årene før åpningstidsloven ble endret, minner mye om debatten rundt søndagsåpne butikker. Frihet rundt åpningstider har fungert. Det er ikke tut og kjør 24 timer i døgnet. Markedet, altså valg mennesker tar, regulerer åpningstidene. Butikkeierne ønsker ikke å tape penger og har naturlig nok stengt på den tiden av døgnet der inntjeningen er minst eller fraværende. De såkalte liberale partiene bør stole på markedet, og forsvare den private eiendomsretten.

Saken om søndagsåpne butikker er en skam for regjeringen til Erna Solberg. At butikker over 100 kvadratmeter må holde stengt én dag i uken er flaut.

Solvik skriver om politikk

Denne artikkelen ble skrevet på grunn av en avtale med en leser om en politisk artikkel hver dag med fokus på liberal og god politikk. Friheten til å bestemme egne åpningstider er god liberal politikk, en politikk FrP, Høyre, Venstre bør forsvare. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar