Enorm nedgang i grensehandelen

Restriksjoner på reiser på tvers av landegrenser har gitt enorm nedgang i grensehandelen. Det siste tallet fra Statistisk sentralbyrå for andre kvartal, viser nedgang på 41,9 prosent. 

At den norske befolkningen handler mindre i andre land, blant annet Sverige, nyter norsk næringsliv godt av. Bruk av mindre penger i utlandet betyr større forbruk i Norge. 

Stengte grenser er det få som ønsker seg. Vi vet at handel skaper velstand. Norge som en liten og åpen økonomi er helt avhengig av handel på tvers av landegrenser. Hvis få eller ingen handler med Norge, kan Stortinget vinke farvel til politiske vedtatte velferdsordninger som barnehage, skole, helseinstitusjoner og eldreomsorg. Dette er ordninger du nyter godt av i hverdagen! 

Stortinget kan redusere grensehandelen i en normal situasjon med åpne grenser. Stortingsrepresentantene kan senke avgiftsnivået. At en snusboks i Norge koster omtrent 100 kroner på grunn av avgifter, stimulerer til handel i andre land. Vi har et Sverige-vennlig avgiftsnivå i Norge, et nivå på avgifter som gir handel i Sverige. 

Et såkalt ikke-sosialistisk flertall på Stortinget og Høyre som regjeringens største parti, burde gitt betydelige avgiftslettelser. Høyre og FrP har de siste syv årene sviktet velgerne på dette politikkområdet. 

Stortinget kan og bør senke avgifter i statsbudsjettet for 2021.

Stortinget bruker avgifter for å finansiere politisk vedtatt velferd, og for å regulere forbruk. Tidligere erfaringer blant annet fra Vinmonopolet tyder på at reduserte avgifter fortsatt gir de budsjetterte inntektene på grunn av økt handel. 

Solvik skriver om politikk 

Denne artikkelen ble skrevet på grunn av en avtale med en leser om en politisk artikkel hver dag med fokus på liberal og god politikk. Reduserte avgifter er fornuftig politikk! 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar